TÜİK, bu kez işsizlik rakamlarını ilan etti! Sonuçlar şaşırttı; düşüş var! İşte güncel işsizlik rakamları
Türkiye’deki pek çok veriyi ölçen ve resmi olarak açıklamak ile yükümlü olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçtiğimiz günlerde açıkladığı enflasyon verilerinin ardından bu kez, iş gücüne ilişkin rakamları açıkladı. Son olarak ocak ayı istatistiklerini ölçtüğünü bildiren TÜİK, bugün ‘Ocak Ayı İşgücü İstatistikleri’ raporunu yayımladı. Raporda yer alan veriler son derece şaşırtıcı.
Küresel bir hal almış enflasyona eklenen dalgalı piyasa koşullarını daha kötü hale getiren bir detay da Türkiye açısından işsizlik rakamlarıydı. İş gücüne dahil olamayan kişilerin pastadaki payı arttıkça olumsuz etkilenen ekonomi nedeniyle işsizliğin ve istihdamın artmasını hedefleyen pek çok proje hayata geçirildi. Bu projeler hayata geçirilmeye devam ederken; TÜİK de ocak ayı istihdam verilerini ölçtü. İşte güncel işsizlik rakamları…
İŞSİZLİK YÜZDE 0,5 ORANINDA AZALDI
TÜİK’in bildirdiğine göre, Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçları kapsamında, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 166 bin kişi azalarak 3 milyon 424 bin kişiye geriledi. Bu nedenle işsizlik oranı yüzde 0,5 puan azalırken; bu ay itibariyle yüzde 9,7 olarak kayda geçti. Erkeklerde yüzde 7,7 olan işsizlik oranı, kadınlarda ise yüzde 13,7 olarak belirlendi. İstihdam edilenlerin sayısı 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre 354 bin kişi artarak 31 milyon 837 bin kişiye ulaşırken; istihdam oranı da yüzde 0,5 puan artmış oldu. Ocak ayı istihdam oranı yüzde 48,9 olarak gerçekleşirken; oran içerisinde erkeklerin payı yüzde 66,9, kadınların payı ise yüzde 31,2 oldu.
İŞGÜCÜNE KATILMA ORANI YÜZDE 0,2 ARTTI
TÜİK’e göre iş gücüne katılma oranı da arttı. Bir önceki aya göre 188 bin kişi artarak 35 milyon 260 bin kişi olan işgücüne katılma oranının artış yüzde 0,2 olarak kaydedildi. Bu artış ile yüzde 54,1 olarak gerçekleşen işgücüne katılım oranının yüzde 72,5’ini erkekler; yüzde 36,1’ini ise kadınlar oluşturdu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi 44,9 saat olurken, çalışma saatinde de artış yaşandı. Bu artış ise yüzde 0,7 olarak ölçüldü.