Teknoloji

Kanserle mücadelede yeni dönem! Karıncalar tümörü fark ediyor

Kanserle mücadele kapsamında devrim niteliğinde bir keşfi gerçekleşti! Karıncalar tümörü çok kolay fark edebiliyor!

Fransa’da yapılan bilimsel çalışmalar karıncaların tümörlü hücreleri çok kolay şekilde fark edebildiğini ortaya koydu. Peki bu durum nasıl oluyor? Bu zamana kadar nasıl kimse fark etmedi? Karıncaların bilime katkısı ne olacak?

KANSEİN KEŞFİNDE DEVRİM NİTELİĞİNDE YENİLİK

Fransa’da yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda karıncaların kanserli tümörleri eliyle koymuş gibi bulduğu ortaya çıktı.

Kanserli tümörler büyük çoğunlukla vücutta ter ve idrar gibi vücut sıvılarında ve nefes buharında yer alan ve organik bileşikler olarak bilinen uçucu bileşiklerin salgılandığı daha önce keşfedilmişti. Yayınlanan bir bilim dergisinde yer alan araştırmalar karıncaların bu bileşikleri idrardayken koklayabildiği ortaya çıktı. Çalışmayı gerçekleştirilenler kanserin tespiti konusunda bu keşfedilen yöntemin çok daha ucuz ve kolay olduğunu söylüyor.

Fransa merkezli Sorbonne Paris Nord Üniversitesi’nden Baptiste Piqueret, daha önceki yaptığı çalışmalarda karıncaların kanserli hücreleri tercih etiğini ispatlamıştı. Ancak son çalışmada reel olan tümörleri kullanarak daha kesin sonuçları ortaya koymuş oldu.

FARELERDE İNSAN GÖĞÜS KANSERİ TÜMÖRİ KULLANILDI

Piqueret ve ekibi son çalışmalarında işe insanlara ait göğüs kanseri hücrelerini farelere nakledip onları büyüterek başladılar. Ardından tümör nakledilmiş ve sağlıkla farelerin idrarları toplandı ve sonuç inanılmaz! Karıncalar kanserli tümör bulunan farenin idrarına doğru hareket etti!

Başa dön tuşu