Fareye insan beyni dokusu nakledildi! Travma ve inme hasarını onarmak mümkün olacak
Bilim insanları, insan beyin dokusunu bir fareye nakletti ve başarılı sonuç aldı. Bu da araştırmacıların hastaların kendi beyin hücrelerinin laboratuvarda yetiştirilebileceğini gösterdi. Ayrıca travma veya inme hasarlarını onarmak için de faydalanabilineceği belirtildi.
Travmatik beyin hasarı konusunda yeni tedaviler aranırken insan beyni dokusu farelere nakledildi ve sonuçlar olumlu oldu. İnsan beyni organoidleri, yani susam kadar olan nöron topları fare beynine uyum sağlayabildi. Kan damarları ile bağlantı kurarak ve fare nöronlarka iletişime geçebildi. Araştırmacılar bunun kliniğe uygulanmasının 5 ila 10 yıl kadar süreceğini söylüyor.
Beyin hasarı onarımının ana noktası
Çalışmaları sürdüren bilim insanları ekibi bir hastanın kendi hücrelerinden laboratuvarda beyin dokusunu yetiştirebileceğini, böylelikle travma ve inmenin sebep olduğu beyin hasarlarının onarılabileceğinden bahsetti. Pennsylvania Üniversitesi’nde nöroşirürji doktoru ve yardımcı doçent Isaac Chen bu durumun, “Bir hekim olarak benim için bu durum inanılmaz heyecan verici” ifadelerini kullandı.
İnsanlarda deneme sırası
Bu yeni çalışmaların yetişkin bir beyni onarabilmek için kullanılabileceğinin ilk göstergesi olarak kabul edildiğini söyleyen bilim insanları, asıl amacın klinik uygulamalara taşımak ve insanlarda kullanmak olduğu belirtildi.
Nöronların entegre olma yeteneği kanıtlandı
Londra Üniversitesi Akademisi’nde gelişimsel sinirbilim alanında öğretim görevlisi Dr. Serena Barral yer aldığı bu çalışmayla ilgili nöronların çok hızlı uyum sağladığını belirtti. Ayrıca “DNA’nın kendisinden çok fazla bilgi var ve bu da nöronların nerede olursa olsun plastik bir kutuda ya da insan beyninde doğru çalışmayı sağlıyor” ifadelerine yer verdi.